Torkos csütörtök

 

De mi is a Torkos Csütörtök?

 

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a Farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a Húshagyó Kedd, a Hamvazó Szerda és a Torkos Csütörtök. Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a Hamvazó Szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnénk ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára. Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

 

Torkos túlélő tanácsok

Érkezés
Érkezzünk az asztalfoglalás időpontja előtt 15 perccel,
nehogy odaadják másnak az asztalunkat.

Keveredés
Biztos lesz keveredés, hiszen az éttermek sem erre az átlagosnak
nem mondható napra vannak felkészülve.
Legyünk türelmesek és kompromisszum készek.

Étkezési idő
Fogyasszuk az ételeket nyugodtan, de az ebéd vagy a vacsora
befejezése után most ne az asztalnál sziesztázzunk.
Hadd torkoskodjon más is!

Torkos csütörtök 2011. március 10.